BIO GRÁNÁTALMA GYÜMÖLCSLÉ
Természet Áldása bio gránátalma gyümölcslé
Gránátalma, a természet ereje
A gránátalma az egyik legrégebb óta ismert gyümölcs. Lombhullató fa, a punicaceae család tagja. Őshonos Indiában a Himalaya területén és Iránban. Mára már Európa földközi-tengeri területein és Dél-Amerikában is megjelent. A világ számos területén széleskörűen termesztik. Régóta fogyasztják nem csak kellemes íze, hanem gyógyító hatása miatt is. Termése gömb alakú, általában a sárgától a pirosig változó színű. Alma nagyságú gyümölcsének 3-4 mm vastag, enyhén fényes, bőr nemű héja éréskor könnyen vágható, később megkeményedik. Sok magvú bogyótermése kellemesen édeskés, savanykás ízű. Minden magot gránátvörös, lédús magköpeny vesz körül, ezek a magköpenyek a gyümölcs fogyasztható részei. Évszázadokon keresztül használták gyógyítás céljából, a „természet erejének” tartották. A gránátalma termékek fogyasztása kifejezetten ajánlott egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt, beleértve a gyulladásos betegségek és a rák megelőzését.
Eredetileg gyógyításra használták: parazitás és mikrobiális fertőzések, fekélyek, hasmenés, vérhas, és légúti megbetegedések kezelésére. Napjainkban számos tanulmány számol be a gránátalma antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antiaterogenikus (érfalban lerakódást gátló), antidiabetikus (vércukorszint csökkentő) és antikarcinogén (rákellenes), antivirális (vírusellenes) és antibakteriális( baktériumellenes) tulajdonságairól.
Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Tartalmaz:
Antioxidáns A-,és E-vitamint
Szelént
B-vitaminokat
Cinket
Magnéziumot
Foszfort
Kalciumot
Egy felnőtt ember számára ajánlott napi C-vitamin bevitel 40%-a megtalálható mindössze egyetlen gránátalmában. A C-vitamin az emberi szervezetben fontos szerepet tölt be. Szükséges a kötőszöveti rostanyagok kialakulásához, valamint a hajszálerek, a porcszövetek, s csontok, fogak épségének fenntartásához, az immunrendszer megfelelő működéséhez.
Legnagyobb antioxidáns aktivitással bíró polifenolja a punicalagin, amely egyedül a gránátalmában található meg. Védi a zsírsavakat az oxidációtól. Ezenkívül fokozza a vas felszívódását a szervezetben. A gyümölcsben az egyenként is erős antioxidáns típusú vegyületek együttes hatása érvényesül a szabad gyökök ellen.
Gazdag polifenolokban, amelyek számos betegség megelőzésében szerepet játszanak. Gátolja a rák kezdeti kialakulásában létrejövő DNS károsodást. Rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a különböző daganatok megelőzéséhez, elsősorban: mell-, prosztata-, vastagbél-, máj-, tüdő-, bőr-, húgyhólyagdaganat, leukémia. A benne található ellagsav legjobb természetes forrása a gránátalma. Az ellagsav véd a rák kialakulása ellen. Elpusztítja a rákos sejteket, gátolja a kialakulásukat, valamint megállítja az osztódásukat.
Egyes kutatások szerint a benne található ellagsav és a fitoösztrogének hozzájárulnak, a napjainkban járványszerűen terjedő csontritkulás megelőzéséhez. Az ellagsav növeli a csontok sűrűségét és térfogatát. A fitoösztrogének enyhítik a menopauzával járó panaszokat.természet áldása gránátalma
Számos vizsgálat bizonyítja a gránátalma testtömegre gyakorolt hatását. Egyes összetevői csökkentik a táplálkozás eredetű elhízás kialakulását. Gátolja a lipáz (zsírbontó enzim) aktivitását. Alacsony kalóriatartalma révén fogyni vágyók étrendjébe is kiválóan beilleszthető. Összetevői csökkentik a vér koleszterinszintjét. Szív-és érrendszeri védőhatása elsősorban magas antioxidáns tartalmának köszönhető. Klinikai körülmények között végzett vizsgálatok bizonyítják, hogy a gránátalmalé fogyasztása kedvezően befolyásolja a vér LDL-szintjét, megelőző hatású az érelmeszesedéssel szemben. Gátolja az angiotenzin-konvertáló enzim működését, ezáltal csökkenti a vérnyomást.
Fogyaszd mindennap egészséged megőrzése érdekében!